Kuunnellako vaiko lukea?

Minä aloitin lukemisen aika nuorena. Jo kolmannella luokalla luin läpi Stephen Kingin tuotannon. Tai no ainakin sen, mitä sain käsiini Lieksan kirjastosta. Tuolloin 90-luvun alun aikoihin lukeminen oli ainoa keino nauttia proosasta. Tai olihan silloinkin joitain äänikirjoja kymmenen c-kasetin pakkauksina. Ne olivat kuitenkin lähinnä klassikoita, eikä alakouluikäistä Akia kiinnostanut Täällä Pohjantähden alla pätkääkään.

Tänä päivänä tilanne on hyvin toinen. Minunkin taskussani kulkee päivittäin satojentuhansien teoksien kirjasto. Äänikirjat ovat tulleet pelastamaan kirjallisuuden. Näin ainakin minä uskon. Ja tunnustettakoon nyt, etten vielä pari vuotta sitten ollut lainkaan samaa mieltä. Vannoin perinteisen printtikirjan nimeen. Siihen että sain pitää opusta kädessäni, katsoa sen kantta ja lehteillä sivuja omaan tahtiini. Kirjojen tuoksussakin on jotain maagista. Sitten kuitenkin päädyin kirjoittamaan äänikirjasarjaa, joten päätin, että ehkä olisi ihan hyvä kuunnella ennen kirjoittamista edes jokin äänikirja.

Aika nopeasti olin koukussa. Äänikirjat avasivat aivan uudenlaisen mahdollisuuden “lukea”. Aina ennen minun oli pitänyt löytää arkeni keskeltä aikaa syventyä kirjaan. Yleensä siis lukeminen painottui iltaan juuri ennen nukahtamista. Oikeastaan trendi oli se, että lukemiseni oli vähentynyt huomattavasti ja luin oikeastaan enää joulu- ja kesälomilla. Äänikirjat tulivat kuitenkin mukaani ruohonleikkuuseen, lenkeille, pitkille automatkoille, julkiseen liikenteeseen ja työmatkapyöräilyyn. Käytännössä siis niihin paikkoihin ja hetkiin, joissa perinteisen kirjan lukeminen olisi ollut hankalaa, laitonta tai jopa hengenvaarallista. Siinä missä olin lukenut aiemmin ehkä viisi kirjaa vuodessa niin kulutinkin saman määrän viikossa. Olin haltioissani!

Hieman myöhemmin innostuin e-kirjoista, sillä kaikkia haluamiani kirjoja ei valtavan suuresta tarjonnasta huolimatta löytynyt äänikirjoina, mutta sen sijaan ne sai kätevästi elektronisina kirjoina samasta palvelusta mistä äänikirjatkin. Itse käytän äänikirjojen kuunteluun Storytel -palvelua, jonka lukulaitteella luen e-kirjat. Lukulaitteidein elektroninen muste on silmälle huomattavasti paljon miellyttävämpää kuin puhelinten tai tablettien sininen valo, joten paljon e-kirjoja lukevalle lukulaitteet ovat ehdoton hankinta.

Storytel Reader ja kesän viimeinen mökkireissu.

Storytel Reader ja kesän viimeinen mökkireissu.

Matkustaessa äänikirjasovelluksen tai e-kirjalukulaitteen valtava kirjasto kulkee aina mukana. Useimmissa sovelluksissa kirjoja voi ladata myös offline -käyttöä varten, joten kuunteleminen ja lukeminen onnistuu vaikka internetyhteyttä ei olisikaan. Enää matkalaukkuni ei siis täyty kirjoista. Joskin yleensä lomaillessa takaisin päin tullessa laukkuun on eksynyt paikallisista kirjakaupoista kirja tai kaksi. Perinteisellä kirjalla, kun on edelleen se oma viehätyksensä. Ja se maaginen tuoksu.